Süveg Gábor

Sopronban születtem, már korán érdeklődtem a vizuális művészetek iránt, hosszú kísérletezés, útkeresés után kötöttem ki a fotográfiánál, ebben tudok legjobban kiteljesedni. Leginkább az analóg fotográfia az, ami közel áll a képi világomhoz, és ez nyújtja a legtöbb lehetőséget is a kibontakozásra. Az alkotás folyamatában szükségem van az anyaggal való kapcsolatra, ezért használok, építek és módosítok analóg fényképezőgépeket, a filmeket és képeket saját magam hívom elő, dolgozom ki.

Az analóg technikákkal való kisérletezés mindig tartogat meglepetést, a kidolgozás tökéletességégére való törekvés mellett azonban fontosabb számomra a képek mondanivalója. Ezért több fotóban is benne hagyom az anyag jellemzőit, a véletlen szülte változtatásokat és nem ritkán a képekbe bele is rajzolok vagy festek, felhasználva a fotót alapnak egy művészeti ágakon átívelő alkotáshoz.

Alkotásaim segítenek elszakadni a hangos, rohanó világból. Időt kell tölteni előttük, hadd lassuljon le a néző is pár pillanatra, amíg megismeri a fotók minden részletét, elrejtett üzenetét, amelyet - szándékom szerint - magával is visz. A szépség megmutatása mellett alkotásaimmal szeretném felhívni a figyelmet a körülvelő világ problémáira is, amit sokszor nem akarunk vagy nem tudunk észrevenni.

Büszke vagyok arra, hogy képeim Sopron és Budapest mellett a világ más tájain, például Párizsban, Miamiban és New Yorkban is kiállításra kerültek. Töretlenül dolgozom azon, hogy színesítsem Sopron fotóművészeti életét valamint, hogy alkotásaimmal további rangos kiállításokra és galériákba eljussanak.