Hírek - események

"ART 2017"

2016 július 28.

Image Title

Az idei ART (Augusztusi Rondella Tárlat) címe: "ENIGMA". A több mint egy hónapig megtekinthető 12. ART kiállításon eddig nem látott létszámban, 19 aélkotó képei tekinthetők meg. A várfalon a fotósok az titok, rejtély témakörét járják körbe. A kiállítást Ujvári Gábor a kör vezetője nyitja meg. Sopron TV beharangozó riport: ENIGMA - ART 2017

"Vers 2017"

2016 április 11.

Image Title

A Soproni Fotóművészeti Kör évről évre megrendezi VERS című kiállítását a magyar költészet napja alkalmából. A tárlatnak idén is a Sopronbánfalvi Kolostor ad otthont, ahol nyár végéig maradnak a képek. A kiállítást április 11-én Kóczán Péter, a Soproni Liszt Ferenc Szinfonikus Zenekar művészeti vezetője nyitotta meg. A kiállításon az alkotók többségétől 2 kép látható. Idén Babits Mihály "Vakok a hídon" című verse adta az alapot, minden fotós erről a versől mesélt vizuális megfogalmasásában.

Semmi extra

2016 december 9.

Image Title

A 2016 igen csak mozgalmas év volt az SFK számára. Az év végét ezért egy "lazább" témával zártun, melynek címe "Semmi extra". Az alkotók számukra kedves képekkel szerepeltek a már szintén hagyományos évzáró Torony Galériás kiállításon. A megnyitót Fajkusz Attila tartotta szóval és zeneszóval.

Wr. Neustatd

2016 október 29.

Image Title

A nagysikerű Munkácsy teremben tartott jubileumi kiállításunk anyaga Wr. Neustadtban is kiállításra kerül egy különleges helyen egy kiállítástemplomban. Sopron és Wr. Neustadt városvezetése is jelen volt a megnyitón. A tárlat 2 hétig tekinthető meg.

"ART 2016"

2016 július 29.

Image Title

Az idei ART címe: "Törölt fájl". Az alkotók a képeiek digitális vagy analóg formáját a képek kinyomtatása után megsemmisítették, ezzel egy egyedi, megismételhetetlen alkotást hoztak létre. A tárlat további különlegessége, hogy este 21.00 órakor, lmpafénynél nyílik meg. A trálatról riport is készült, ami az M1 műsorán volt látható: M1 híradó

"Pillanatkép" - 15 éves jubileumi kiállítás

2016 június 19.

Image Title

A 15. évforduló alkalmából a Liszt-központ Munkácsy-termében nyílik kiállítása a fotósoknak. A Pillanatkép című tárlaton a kör valamennyi tagjától, összesen 16 fotóstól láthat képeket a közönség. A kiállításra kerülő fotográfiák többszintű válogatáson estek át, végül közel 80 darab kerül fel a falakra. A kiállítás a sokszínű soproni fotográfiát tudja megmutatni, a Soproni Fotóművészeti Kör szűrőjén keresztül. A közös nevező ebben a sokszínű társaságban az, hogy igyekszünk a fotográfia egy olyan vonulatát megmutatni, ahol nem elsősorban a közönségsiker a fő szempont. A képekben elsősorban a fotográfus gondolatait keressük, nem csak a látványt, az sem biztos, hogy elsősorban a technikai tökély jelenti a kép értékét, hanem az a valami, amit belülről sugároz. - mondta el a kiállítás kapcsán Ujvári Gábor, aki hat éve vezeti a Soproni Fotóművészeti Kört. A tárlaton azok az óriás méretű „szelfik”is szerepelnek majd, melyekből tavaly nyáron a Rondella falán nyílt kiállítása az alkotóknak. A sajátos látásmódú szelfikkel az önfényképezés egyre divatosabb műfajára reagáltak a fotósok, de egyéni megoldásokkal, és továbbgondolva készítették el képeiket. A kiállítás június 19-től július 10-ig látható a Liszt-központ Munkácsy-termében.

"Vers 2016"

2016 április 13.

Image Title

Már hagyomány, hogy a Soproni Fotóművészeti Kör évről évre megrendezi VERS című kiállítását a magyar költészet napja alkalmából. A tárlatnak idén is a Sopronbánfalvi Kolostor ad otthont, ahol nyár végéig maradnak a képek. A kiállítást április 13-án Sipos Ferenc, a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója nyitotta meg, a megnyitón a Pendelyes Kulturális Egyesület tagjai adtak műsort, hegedűn Fajkusz Attila működött közre. A kiállításon az alkotók többségétől 2 kép, összesen 28 kép látható, mindegyikhez egy-egy kortárs költő versét párosították a Fotóművészeti Kör tagjai. Kiállítók: Ambrits Tamás, G. Nagy László, Hainer István, Hajdú László, Herr József, Horváth Tamás, Kiss Péter, Kránitz András, Mayer Kornél, Molnár Zoltán, Németh Béla, Németh Csaba, Pócza Gábor, Soltész Boglárka, Ujvári Gábor

"KONZUM TERROR"

2015 december 04.

Image Title

Idei évzáró tárlatunkon, pár nappal a "fekete péntek" után, a Konzum Terror témakört dolgztuk fel és a képeinket, most már hagyományosan, a Torony galériában akasztottuk a falakra. Újítottuk, mivel most először minden képet vászonra nyomtattuk és keret nélkül kerültek bemutatásra. Különlegessége az idei utoldó kiállításunknak, hogy sokkal több színes kép készült, mint általában.

"ÁLOMFIRKÁK" - Madách Színház Tolnay Szalon

2015 október 16.

Image Title

Ambrits Tamás "ÁLOMFIRKÁK" sorozatából 17 kép kerül kiállításra a Madách Színház Tolnay Szalonjában. A kiállítást megnyitja: Király László Gyyörgy közgazdász, a Magyar Fotóművészek Szövetségének tagja. A kiállítás egy hónapig tekintető meg.

ART 2015 - "Szelfi"

2015 július 31.

Image Title

A Soproni Fotóművészeti Kör július utolsó napján nyitotta meg az idei Augusztusi Rondella Tárlatot. A nagy méretű képekkel megjelenő kiállítás idén már a tizedik alkalommal tekinthető meg a soproni várfalon. Ebből az alkalomból kicsit magunk felé tekintve, kicsit a kor szellemét idézve a Szelfi témát választottuk..

A kiállítás megnyitó szövege (PDF)

"Vers 2015"

2015 április 12.

Image Title

A Soproni Fotóművészeti Kör idén a "Vers 2015" kiállítását a Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostorban rendezi meg. A hely lehetőségeit kihasználva nem egy, hanem kettő képpel jelentkezik miden tag, így közel 30 kép kerül a falakra. Idén mindenki egy szabadon választott verssel és képekkel vesz részt a tárlaton.

"Éjjel az omnibusz tetején..."

2014 december 12.

Image Title

Az idei évzáró, most már hagyományosnak mondható tárlatunkon, egy 1926-os dalt, pontosabban annak hangulatát, a dal keltette inspirációkat jelenítjük meg. Izgalmas "feladat", a kör tagjainak sokszínűsége itt is tettenérhető a bemutatásra kerülő képanyag sokszínűségén.

Napjaim

2014 október 24.

Image Title

Hainer István tagtársunk újabb anyaggal jelentkezett, idén már másodszor. A "Napjaim" kiállítás anyaga a Torony Galériában tekinthető meg. István túlnyomórészt mobiltelefonnal készült, utcai hangulatokat megörökítő képei láthatók a kiálításon.

ART 2014

2014 augusztus 1.

Image Title

Az idei ART 2014 tárlaton a Soproni Fotóművézeti Kör 13 alkotójának képei kerülnek kiállításra. Az idei téma a "Street". Az elmúlt évekhez hasonlóna az idei témát is nagyon sokféleképpen ragadták meg a tagok. A képek szeptember elejéig tekinthetők meg.

„A tej és méz földjén”

2014 július 23.

Image Title

Kiss Péter tagtársunk első önálló anyaga újabb helyszínen mutatkozik be. Ezúttal, Zalaegerszegen a Városi Hangverseny és Kiállítóteremben. A kiállítás megnyitója: 2014.07.23-án 18.00-kor lesz. A kiállítást megnyitja: Balaicz Zoltán alpolgármester.

Szemben

2014 június 18.

Image Title

"Szemben" címmel Hainer István tagtársunk önálló kiállítása tekinthető meg a Gázfröccs szórakozóhelyen. A kiállítás várhatóan a nyár végéig lesz megtekinthető. Az anyag Pisti víz alatt készült képeiből állt össze.

Esztergomi Fotóbiennále 2014

2014 június 18.

Image Title

Az Esztergomi Fotóbiennále 2014 - Táj-Élmény pályázatán a Soproni Fotóművészeti Kör több tagja is pályázott. A zsűri a beadott képek közül Ambrits Tamás 3, Kránitz András 2 és Ujvári Gábor 5 alkotását válogatta be a kiállítandó képek közé. A rangos esemény kiállításának megnyitója 2014. augusztus 29-n lesz Esztergomban.

Reflexiók

2014 március 14.

Image Title

Ambrits Tamás tagtársunk 3 fótóművésszel közös tárlaton állít ki Budapesten, a Kertész 29 Galériában. A kiállítást megnyitja: Nahóczky Judit művészettörténész. Közreműködik: Pintér Péter zongoraművész. A tárlaton kiállító alkotók: Kékes Marcell, Lukácsi Ákos, Gyurokovics Zita.

A tej és méz földjén

2013 március 12.

Image Title

Kiss Péter tagtársunk első önálló kiállítására kerül sor a Liszt Ferenc Kulturális központban. A kiállítás alcíme: Izrael bemutatása tájakon és embereken keresztül. A kiállítást megnyitja: Horváth Sándor Domonkos A GY-S-M Megyei Könyvtár igazgatója.

Álomfirkák Győrben

2014 január 31.

Image Title

Ambrits Tamás Álomfirkák anyaga meghívást kapott Győrbe, ahol a VOKE Arany János Művelődési Házban 2014 január 31.-én nyílt meg a kiállítás. A megnyitót Szabó Béla fotóművész tartotta.

A kiállítás megnyitó szövege (PDF)

Pozsony - Pozsonyi Magyar Intézet

2014 január 22.

Image Title

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Soproni Fotóművészeti Kör alkotógárdája meghívást kapott a Pozsonyi Magyar Intézettől egy tárlatra, ahol a tagjaink 2-2 képpel mutatkozhattak be. Lea Lovišková, szavait idézzük a megnyitóról:
"A Soproni Fotóművészeti Kör kiállítása új látásmódot s hozzállást közvetít, ami a maga módján egyedinek mondható. Tudatosan kerüli a „szép“ fotókat, amelyek tetszetősek és felszínesek, amelyek alapvetően semmiről sem szólnak. Éppen ellenkezőleg, a csoport vezetése a tagokat arra ösztönzi, hogy a fotók felett elgondolkozzanak, és a felszín alatt mélyebben kutassanak, még az értetlenség és a nem megértés árán is.
De a fotózás erről szól, annak vallomásnak és jónak kell lennie. Nagyon értékesnek mondható, hogy a vizuális képi szmog világában léteznek emberek, csoportok, akik ellenállnak ezeknek az irányzatoknak és az autentikust, az igazat igyekeznek közvetíteni. Az alkotók azon túl, hogy az immagináris képeiken a személyes benyomásaikra reflektálnak, a kortárs vizuális trendekkel és hatásokkal is dolgoznak, mint pl. a televízió, a számítógépes technika lehetőségeinek kihasználása a képek megalkotásában. A másik lényeges dolog, amit szeretnék kiemelni, az a kiállítás kompakt volta. Annak ellenére, hogy a kiállításon különböző alkotói módszerekkel dolgozó fotográfusok szerepelnek, a kiállítás egységesként hat. Nagyon fontos, hogy az alkotóknak van terük a kölcsönös párbeszédre, a konfrontálódásra és az inspirációra. Ez a lehetőség nagyon lényeges a további fejlődés szempontjából. A Soproni Fotóművészeti Körnek szeretném azt kívánni, hogy a hozzáállásukat ne adják fel, s így a közönség számára igaz, egyedi és jó képeket készítsenek."

Gótika - SFK kiállítás a Torony Galériában

2013 december 06.

Image Title

Immár hagyományosnak mondható évzáró tárlat idén a "Gótika" címet viselte. A kiállítás a Torony Galériában tekinthető meg. Köszöntőt mondott Szőcs Géza és a Ujvári Gábor. A kiállítást megnyitotta Horváth Sándor Domonkos a Győr-Moson Soproni Könyvtár igazgatója. Az idei tárlat érdekessége, hogy a Gótika témát Szőcs Géza tiszteletbeli "tagunk" vetette fel, így egy alkotásával ő is megjelent a tárlatom.

G.Nagy László önálló kiállítása

2013 október 18.

Image Title

2013 október 18.-án nyílik G.Nagy László tagtársunk "Kolostor" című önálló fotókiállítása a Torony Galériában. A kiállítás megnyitón Szőcs Géza grafikusművész mond köszöntőt.

Víz és Jövő

2013 szeptember 10.

Image Title

Fotográfiai pályázatot hirdetett a Budapesti Víz Világtalálkozó kapcsán a MAGYAR FOTOGRÁFUSOK HÁZA – MAI MANÓ HÁZ és az INDAFOTÓ. A pályázaton 10 képet válogattak, melyeket a Mai Manó Ház őszi tárlatán mutatnak be. Hainer istván "Tus" című képe beválogatásra került a 10 kiválasztott kép közé.

National Geographic megjelenés

2013 szeptember 10.

Image Title

Pócza Gábor tagtársunk fotója megjelent a National Geographic magazinban. A két oldalon közölt képet oktokopter segítségével a Canon EOS 5D Mark II-es kamerájával készítette a szerző. Így mutat a magazinban a kép:

Eisenstadti látogatás

2013 szeptember 06.

Image Title

A 30 éves fennállásást ünneplő eisenstadti Fotokreis meghívta az SFK-t a jubileumi kiállításukra és a 3 napos workshopra. Az első napon este volt a megnyitó. Az osztrák fotókör tagjai a sétáló utca kirakataiban állították ki a képeiket. Több tagunk részt vett az egész napos fotózáson, beszélgetéseken.

19. Pannónia Fotószalon - 2013

2013 augusztus 11.

Image Title

Soproni Fotóművészeti Kör:
Hajdú László Lépcső
Ambríts Tamás Mindennapi díjazva

A résztvevő klubok helyezése, átlag pontszám alapján
1. Kontraszt Fotográfiai Társaság 19,39
2. Győri Fotóklub Egyesület 16,75
3. Biatorbágyi Fotóklub Egyesület 15,75
4. Bakony Fotóklub 14,42
5. Soproni Fotóklub 14,04
6. Mosonmagyaróvári Fotó Egyesület 13,958
7. Óbudai Fotóklub 11,83
8. Soproni Fotóművészeti Kör 11,76
9. Alba Regia Fotóklub Székesfehérvár 11,708
10. Légy Képben Fotóklub Dombóvár 10,5
11, Compur Fotóklub Kaposvár 9,825

ART 2013 - MINIMAL

2013 augusztus 01.

Image Title

Idén is megrendezésre került az ART kiállításunk a Magyar Fotográfia Napja alkalmából. 13 tagtársunk képe került fel a Rondellára a már hagyományosnak mondható tárlaton. A megnyitót Pócza Gábor tartotta.

A kiállítás megnyitó szövege (PDF)

Hainer István: "Élek"

2013 május 31.

Image Title

Hainer István tagtársunk önálló kiállítása nyílt meg a Museum Cafe-ban, közvetlenül a Tűztorony lábánál. A remek, panorámaüveges kávéző érdekes körítést ad a tárlatnak. A kiállítást az SFK elnöke, Ujvári Gábor nyitotta meg.

A megnyitó szövege - pdf

FényTér - kiállítás

2013 február 20.

Image Title

Idei első kiállításunk egy exkluzív helyszínen a Sopronbánfalvi Karmelita Kolostorban kerül megrendezésre.
A kiállítást megnyitja: Farkas Gábor tanár
Köszöntőt mond: Karsai Gábor kolostorigazgató.
A tárlaton a Soproni Fotóművészeti Kör tagjai 2-3 db 70x100 méretű képpel szerepelnek.

A kiállítás megnyitó szövege (PDF)

New York - kiállítás

2012 december 8.

Image Title

Évzáró tematikus kiállításunk nyílt a Torony Galériában. A közös kiállítás témája New York. Egy ismeretlenül ismerős nagyváros, érzései, tömege és hangulati megjelenítése, kinek kinek a saját stílusában a megszokott nagy méretű képeken.

"A jelekkel foglalkozó tudomány meghatározása szerint: JEL a valóság egy olyan, érzékszerveinkkel felfogható darabja, jelensége; amely az elme vagy értelem számára egy másik valóságdarabra, jelenségre utal."

A kiállítás megnyitó szövege (PDF)

ART 2012 - JEL

2012 augusztus

Image Title

Hagyományos tisztelgésünk a Magyar Fotográfia napja alkalmából, ismét a várfalon. Idén a "JEL' a tematikus kiállításunk témája.

"A jelekkel foglalkozó tudomány meghatározása szerint: JEL a valóság egy olyan, érzékszerveinkkel felfogható darabja, jelensége; amely az elme vagy értelem számára egy másik valóságdarabra, jelenségre utal."

A kiállítás megnyitó szövege (PDF)

Költészet napja: József Attila ihlette képek a Várkerület galériában

2012 április 10.

Image Title

A költészet napja alkalmából a Soproni Fotóművészeti Kör kiállítást rendezett a Várkerület Galériában. A tárlaton József Attila ihlette fotók kerültek bemutatásra. A kiállítást Rakovszky Zsuzsa Kossuth-Díjas író, költő nyitotta meg.

"Ezek a képek azonban nem illusztrációk, hanem a versek gondolati tartalmának kiemelésére vagy továbbgondolására törekszenek…" (Rakovszky Zsuzsa)

A kiállítás megnyitó szövege (PDF)

SFK a grafikusművész műhelyében

2012 február 06.

Image Title

Az SFK tagjai meghívást kaptak Szőcs Géza grafikusművész műhelyébe egy kis beszélgetésre, borozgatásra. Géza műhelyének berendezése kaotikusnak nevezhető, mindenféle hasznos és haszontalan dolog található ott egymás hegyén-hátán. Természetesen előkerültek a fényképezőgépek is, és ki-ki a maga elképzelése szerint készített képeket. Világításnak szintén a műhelyben fellelhető ilyen-olyan lámpák szolgáltak. Egy-két kép bekerült az albumba is, és ha a kollégák feldolgozzák az élményt, valószínűleg bővül az album. Az eredeti cél az volt, hogy a Torony Galériába leszedjük a kiállított képeinket, de aznap este a nagy mínuszok és a jeges szél senkit nem csábított arra, hogy elhagyja a jó meleg pincét. Majd legközelebb…

Herr József: Nem Feketefehér

2012 január 27.

Image Title

2012. január 27.-én volt Herr József “Nem Feketefehér” című fotókiállítása a Gárdonyi Géza általános iskolában. A kiállított képek évek óta gyűjtött alkotások gyűjteménye, melyek maguk is tárgyakat, hangulatokat, táncjeleneteket mutatnak be, összegyűjtve, összerakva, egymás mellé helyezve. A kiállítást Farkas Gábor nyitotta meg.

ART 2011

2011 augusztus 12.

Image Title

Én-Mi címmel nyílt tárlat a Soproni Fotóművészeti Kör rendezésében. A kör a 6. ART (Augusztusi Rondella Tárlat) kiállítással nem csak a Magyar Fotográfia Napja előtt tiszteleg, hanem fenállásának 10. évfordulóját is ünnepli. Az idei tárlaton 15 kép került bemutatásra. Több új tagunk is lehetőséget kapott a bemutatkozásra. A kiállítást Bősze Balázs költő nyitotta meg. A képek szeptember 3.-ig tekinthetők meg Sopron belvárosában.

Álomfirkák Sopronban

2011 május 08.

Image Title

A februárban megtartott szombathelyi kiállítás után Sopronban is bemutatásra került Ambrits Tamás “Álomfirkák” sorozata a soproni Várkerület Galériában. A Kiállítás megnyitóján Pócza Gábor mondott köszöntőt, majd Varga Richárd dalolt a képek ihlette dalaiból. A Kiállítást Bonyhádi Károly grafikusművész nyitotta meg. Az ő szavaiból idézünk:

“Jelentéssel bíró szavak helyett, jelentéssel bíró képelemek, melyek a képi mondatokban folyamatosan változó összefüggésben új és új gondolatokká állnak össze, a képelemek a szavak, a teljes kép egy mondat és a kiállítás maga a falra akasztott képek összessége egy vers” (Bonyhádi Károly)

Vers-Kép – Versekhez képeket társítottak a Soproni Fotóművészeti Kör alkotói

2011 április 10.

Image Title

A Fotóművészeti Kör tagjai a Herbszt Zoltán versei nyomán kelt gondolataikat, érzelmeiket úgy jelenítik meg a fény-képírás írott vagy íratlan szabályai szerint, hogy az egyfelől illusztráció marad, másfelől – és egyidejűleg – vallomás is a lelkükben ébredt visszhangról – mondta Sarkady Sándor költő a megnyitón.

A Költészet Napját április 12-én, kedden a kiállítás helyszínén, a Várkerület Galéria kiállítótermében ünnepli a Soproni Képzőművészeti Társaság jeles soproni költőkkel… – a teljes szöveg

A Soproni Fotóművészeti Kör Kismartonban

2011 március 03.

Image Title

A kismartoni (Eisenstadt) fotókör meghívására nyílt bemutatkozó kiállítása a határ közeli burgenlandi városban a Soproni Fotóművészeti Körnek.

A tizenhárom soproni nem csak tematikájában nyilvánvalóan egységes, de tartalmában, minőségében, a művészi megfogalmazásban is magas színvonalú képekkel, méltóképpen képviseli a soproni fotóművészetet Kismartonban. A Fotóművészeti Kör kállítása meggyőző bizonyítéka annak, hogy (akár a különböző helyeken, országokban, nyelvterületen élő) emberek között, a kapcsolatteremtés legközvetlenebb formája a művészet, a kifejezésmódok és -eszközök jellegéből adódóan különösképpen a vizuális művészetek. A nyelvi akadályokon a képi formavilág és nyelvezet teljesen felülemelkedik, így az alkotókkal, továbbá a kiállításlátogatókkal való kommunikáció teljes mértékben megvalósul, mi több igazi párbeszéddé válik. Ennek a különleges párbeszédnek az intenzitása pedig az alkotások tartalmi töltetének mércéje, az esztétikai érték egyik mérőeszköze, ami a kismartoni kiállítás esetében – a soproni fotográfia elismertségének és jó hírnevének öregbítésére – ezúttal is igen magas érteket mutat. Akik Sopronban már látták a két kiállítást, (az Arc és a Geometria elnevezésűt), azoknak is érdemes újra megnézni a kismartoni tárlatot, amely új környezetében és elrendezésében nyilván másként hat, másrészt, mert a képek társaságában jó érzés Kismartonban soproninak lenni. A kiállítás két hétig látogatható.

Szöveg: B. Tóth Éva – a teljes cikk

SFK a Foto video- Black & White magazinban

2011. február 11.

Image Title

Kicsit megkésve értesültünk, hogy a Fotó videó- Black & White magazinban megjelent egy két oldalas cikk, mely bemutatja a Soproni Fotóművészeti Kört. A magazin 2010 ősz-tél számában jelentette meg az írást, még a 2010-es ART (Augusztusi Rondella Tárlat) apropóján.

Álomfirkák – Szombathely

2011. február 11.

Image Title

Tegnap megnyílt a Szombathelyi MMIK-ban az Álomfirkák címmel Ambrits Tamás tagunk önálló kiállítása. A képek akasztása során egy kép üvege sikeresen összetörésre került, de szerencsére pont egy tartalék keret volt, így mind a 20 kép felkerült a falra.
A négyzetes képek 70 x 100 cm-es keretben, nagyon egységes képet mutattak így együtt a falon. A nagy méretben kiállított képek, sokkal erősebb hatásúak, mint a monitoron nézve vagy akár kis papírképen is.
Az igazgató rövid köszöntőt mondott, melyben bemutatta az E’lő Tér galériát, majd átadta a szót Gasztonyi Károly grafikusművésznek, aki a képekl kapcsán elkalandozott a fotográfia analóg és digitális technika filozofikus kérdései felé, majd visszatért a jelen kiállítás anyagához és beszélt a képek hordozta szimbólumokról, elemezte a technikát és képekben rejlő szavakat, mondatokat és a verset, melyet neki a képek sugalltak.

18. Pannónia Fotószalon

2011

Image Title

18. Pannónia Fotószalonra beküldött képek közül az alábbi tagok képei kerültek elfogadásra, kiállításra:
Ambrits Tamás: Szerelem
Ambrits Tamás: Kísértés
Bánfalvi Kata: Lady
Hajdú László: Hazafelé
Pócza Gábor: Hullám
Simon Tibor: Geometria
Tóth Zsombor: Metro

sPortfólió

2011 január 15.

Image Title

Megnyílt Tóth Zsombor tagtársunk fotókiállítása a Gárdonyi Általános iskola aulájában. A tárlaton Zsombor vegyes sportágakról készült sportfotói tekinthetők meg. Köszöntőt mondott Varga Alfréd igazgató és Abdai Géza alpolgármester. A kiállítást Székely Norbert vezetőedző nyitotta meg.

Geometria

2010 december 03.

Image Title

Folytatva a Soproni Fotóművészeti Kör “témabontás’” sorozatát, újabb negyedéves kiállításra került sor. A mostani tematikus kiállításunk címe: “Geometria”. Az új anyagot új helyen mutattuk be, a Torony Galériában. Az utóbbi időben bővült a taglétszámunk, így a kiállításon már 13 alkotó, képe szerepelt. A megnyitón köszöntőt mondott Szőcs Géza grafikusművész. A kiállítást Dr. Kárpáti György nyitotta meg.

Falvédők egy soproni tánccsoport életéből

2010 október 03.

Image Title

Herr Józsefnek, a Soproni Fotóművészeti Kör tagjának önálló kiállítása nyílik 2010.10.03-án, Sopronban, az Erdélyi házban (Fövényverem u. 15.). A kiállítás érdekessége, hogy egy tánccsoport életét bemutató fotókat, a régi korokat idézően, falvédőnek alakította át az alkotó, és ezek kerülnek bemutatásra.

A megnyitó szövege - pdf

Megyei őszi tárlat

2010 szeptember 30.

A Győr-Moson Sopron Megyei Őszi tárlaton Ujvári Gábor a Soproni Fotóművészeti Kör vezetője Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata díját nyerte el. Részletek itt olvashatók.

ARC

2010. szeptember 17.

Image Title

A Soproni Fotóművészeti Kör ARC címmel kiállítást rendez a Centrál Park Caféban. A mostani kiállítás is tematikus. Az előző “‘Zene” téma után, most “Arc” témában állítottak ki egy-egy képet a kör tagjai. Ezen a kiállításon két új tagunk is bemutatkozott.
A kiállítást megnyitja: Ujvári Gábor a kör vezetője.

ART 2010

2010. augusztus 16.

A hét folyamán felkerültek a képek a Rondella oldalára és szombat este hivatalosan is megnyílt az 5. ART (Augusztusi Rondella Tárlat). Az idei téma a “ZENE”. A megnyitó után az alkotókkal a soproni Pulzus televízió készített egy kis összeállítást, rövid riportokkal.

Külföldi siker

2010. május 13.

Ujvári Gábor képeivel szerepelt Bécsben a Künstlerhausban. A kiállítás címe “MULTIPLE MATTERS”. A képeket a Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé anyagából válogatták össze. Ezen a bécsi kiállításon a mai kor különböző grafikai koncepcióit mutatták be. Gábor koncepciója a téma és a technika együttesére vonatkozott. A képben megfogalmazódik a kép készítésének technikája is: az RGB technológia, amellyel a modern kor a képet a média eszközein létrehozza. Pl televízió számítógép. A számítógépes nyomat is egyfajta digitalizáció eredménye, tehát a kép és a technika, azaz a megjelenés és a megjelenítés így szoros kapcsolatba kerülnek egymással.